1η Συνάντηση - Κινηματογραφικό Εργαστήρι

  • 0
Με την περσινή επιτυχία της ταινίας "Μια  ασυνήθιστη μέρα" έγινε φανερό ότι το ταλέντο των μικρών κινηματογραφιστών δεν έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτο. Έτσι λοιπόν φέτος, με πολύ όρεξη καταφέραμε να δημιουργήσουμε το πρώτο κινηματογραφικό εργαστήρι του σχολείου μας!

Και φυσικά μέσα από το blog θα σας μεταφέρουμε όλες τις εμπειρίες από το ταξίδι στα μονοπάτια της τέχνης του κινηματογράφου...
Τι λέτε ξεκινάμε;




Πριν μπούμε στα βαθιά νερά του κινηματογράφου, πρέπει να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα για την φωτογραφία. Γιαυτό τα πρώτα μαθήματα θα τα αφιερώσουμε σε μικρά τρικ και κανόνες ώστε να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσες τις λήψεις μας.

Ορίστε λοιπόν 4 βασικοί κανόνες που μάθαμε σήμερα:

1. Κανόνας των τριών
Αυτός ο κανόνας μας λέει κάτι περίεργο: Να μην βάζουμε το θέμα μας στο κέντρο της φωτογραφίας, αλλά σε έναν απο τους 2 άξονες που χωρίζει την φωτογραφία σε 3 κομμάτια!




2. Αλλάξτε οπτική!
Οι φωτογραφίες που βγάζουμε συνήθως απο το ύψος των ματιών είναι λίγο βαρετές. Γιαυτό λοιπόν πρέπει να βρούμε μια πιο ευφάνταστη γωνία λήψης... Μπορεί δηλαδή να βγάλουμε την φωτογραφία μας ενώ έχουμε σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο ή ενώ έχουμε πέσει στο πάτωμα. Να πλησιάσουμε πολύ το αντικείμενο ή να απομακρυνθουμε απο αυτό. Ένα είναι σίγουρο... αυτός ο κανόνας χρειάζεται πολύ φαντασία.



3. Κάδρο στο κάδρο
 Εκτός απο τα κάρδα που κρεμάμε τις φωτογραφίες στους τοίχους, υπάρχουν και κάδρα μέσα στην φωτογραφία που βοηθάνε τον παρατηρητή να εστιάσει κάπου την προσοχή του.

4. Χρησιμοποιήστε γραμμές-βοηθούς
Ένας άλλος τρόπος για να "οδηγήσουμε" το βλέμα του παρατηρητή είναι και οι γραμμές που χάρη στην προοπτική δημιουργούν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.


Φτάνει όμως με τους κανόνες κουραστήκαμε. 
Σειρά έχει τώρα...το παιχνίδι!


Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες οι οποίες έπρεπε να περάσουν απο 4 σταθμούς. Ο κάθε σταθμός είχε μια μικρή αποστολή με θέμα τους κανόνες που μάθαμε. Η ομάδα που θα κατάφερνε να βγάλει τις καλύτερες φωτογραφίες συμφωνα με τις οδηγίες που έγραφε η αποστολή ήταν η νικήτρια.

Ας δούμε μερικές φωτογραφίες απο τις ομάδες στους σταθμούς.







Η αξιολόγηση και ανακοίνωση των νικητών θα γίνει την επόμενη συνάντηση...


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου